20 січня 2023 року в Міністерстві освіти і науки України відбувся брифінг щодо узгодженої МОН, Комітетом ВРУ з питань освіти, науки та інновацій і УЦОЯО моделі вступу до закладів вищої освіти у 2023 році.

За словами міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, НМТ складатиметься з двох обов’язкових предметів (української мови та математики) та одного додаткового предмета за вибором вступника з переліку: історія України, іноземна (англійська, французька, німецька, іспанська) мова, фізика, хімія, біологія. Незалежно від обраного вступником додаткового предмета позитивний результат НМТ дозволить подавати заяву для вступу на будь-яку спеціальність з урахуванням вагових коефіцієнтів, установлених для предметів на різні спеціальності.

 

НМТ буде складатися вступником протягом одного дня у форматі комп’ютерного тестування загальною тривалістю 180 хвилин.

«Вступники, які зареєстровані та перебувають на тимчасово окупованій території, зможуть проходити усі процедури вступної кампанії дистанційно за їхнім вибором та укласти договір про здобуття освіти впродовж трьох місяців після початку навчання. Застосування пільг для жителів особливо небезпечних територій буде визначено навесні з урахуванням ситуації в Україні», – повідомив Сергій Шкарлет.

Тимчасові екзаменаційні центри для складання НМТ функціонуватимуть в Україні, також їх планують створити в європейських країнах, зокрема в українських освітніх центрах.

Щодо технічних особливостей: цьогоріч завдання будуть не лише з вибором однієї правильної відповіді та на встановлення відповідності, а  платформа буде доопрацьована і можливості з використання інших форматів завдань, які були притаманні саме системі ЗНО, будуть суттєво розширені.

Також вступники одержать результати одразу, як тільки вони виконають усі завдання з того чи іншого предмета.

Як і в минулому році, УЦОЯО розробить демонстраційний варіант тесту.

Для вступу замість результатів НМТ можна буде скористатися результатами НМТ 2022 року або ЗНО 2021/2020 років.

Для вступників на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно додатково скласти творче чи спортивне завдання.

Детальніше читайте за покликаннями:

Модель вступу 2023 до закладів вищої освіти

Вступ-2023

Вступ-2023

За інформацією Міністерства освіти і науки України 

Результати брифінгу МОН: модель вступу до закладів вищої освіти у 2023 році