Вишукані культурні пам’ятки, добротні будинки, ідеальні дороги, охайні вулиці – все це підтверджує статус Німеччини як найперспективнішої країни Західної Європи, про яку я завжди читала під час навчання в університеті. Але після повномасштабного вторгнення Росії в Україну все це відійшло на задній план. Найголовнішим стало – відчуття безпеки та захищеності в країні. Для мене безпечною країною на певний час стала Німеччина.

Оскільки, українці в усьому світі відомі своєю працьовитістю, я теж не стала вийнятком. Через декілька тижнів сидіння в квартирі за ноутбуком, вирішила, що потрібно себе теж якось інтегрувати у соціум.

Особливим світом для мене, як вчителя, є, звичайно, німецька школа. І я змогла її оцінити. У школі, де я наразі працюю, був спеціально створений клас для дітей з України, яким потрібно було інтегруватись в німецькомовне середовище, тому мені запропонували роботу вчителя.

Перш за все мене вразили білінгвальні класи, які сприяють не просто знайомству українських дітей з іншими культурами, а й самокритичному осмисленню власної культури, навичкам толерантності й поваги. Уроки проходять парами, перерви по 20 хвилин, на яких учні зобов’язані покидати приміщення школи та виходити на гральний майданчик. Також в усіх школах учням категорично забороняється використовувати мобільні телефони, що є дуже правильним, як на мене. Це робиться для того, щоб діти більше комунікували між собою, а також відкривали для себе нові знайомста та знаходили друзів.

Окремою темою є викладання німецької мови для учнів. Особисто для мене це стало викликом, оскільки в класі навчаються учні віком від 11 до 16 років, яких дуже важко згуртувати, а тим паче налаштувати на один ритм навчання. Але завдяки тому, що школа має дуже багато досвіду викладання для таких дітей, то німецькі колеги завжди з радістю дають поради та підтримують в різноманітних починаннях.

Щиро вдячна викладачам кафедри німецької мови К-ПНУ імені Івана Огієнка, які дали мені чітке та правильне уявлення про викладання німецької мови, як іноземної. Ознайомившись із методикою викладання колег в інтегрованих класах німецькомовних шкіл, я впевнено можу сказати, що наш університет рухається у правильному напрямку та готує фахівців, які можуть працювати без кордонів!

Навчання і викладання без кордонів