Упродовж 2022-2023 навчального року здобувачі вищої освіти факультету іноземної філології брали участь у засіданнях наукового гуртка «Німецька фразеологія: лінгвокультурний та дидактичний аспекти». Метою діяльності наукового гуртка є поглиблення теоретичних знань здобувачів вищої освіти з фразеології німецької мови та фразеодидактики, удосконалення навичок практичного використання сталих виразів у процесі комунікації, підготовка майбутніх учителів іноземних мов до формування соціокультурної компетентності учнів закладів загальної середньої освіти.

Програма гуртка передбачала розгляд тем, які стосуються походження сталих виразів окремих тематичних груп („Körperteile“, „Essen und Trinken“, „Zahlen“, „Namen“, „Emotionen und Gefühle“ usw.) Особливу увагу зосереджено на національно-культурній специфіці фразеологічного фонду німецької мови та особливостях перекладу фразеологізмів з використанням різних перекладацьких технік. Цікавим є питання використання фразеологізмів у різних функціональних стилях, що також стало предметом розгляну на засіданнях наукового гуртка.

Як зацікавити учнів та мотивувати дізнаватися більше про фразеологізми? Як працювати на уроці із прислів’ями, приказками, ідіомами, сталими порівняннями? Які види вправ та форми роботи варто використовувати? Ці питання обговорювалися на зустрічах гуртківців.

Особливе зацікавлення викликала доповідь Вікторії Предиткевич «Wie kann man sich mit Phraseologismen fühlen?“ та «Особливості перекладу німецьких ідіом із компонентом «власна назва».

Учасники гуртка неодноразово брали участь у воркшопах ГО «Freundschaft kennt keine Grenzen», що також сприяло поглибленню знань про культуру та особливості німецькомовного лінгвосоціуму.

Свої доповіді здобувачі освіти представили на звітній конференції, а також на V Всеукраїнській науково-практичній конференції «Іноземна мова у полікультурному просторі: досвід та перспективи» (06 квітня 2023 року).

 

 

Науковий гурток «Німецька фразеологія: лінгвокультурний та дидактичний аспекти» (керівник – завідувач кафедри німецької мови, кандидат педагогічних наук, доцент – Тетяна Калинюк)